Skip to main content

Opening tentoonstelling in Galerie Terra Groda 2020

“Dan liever de lucht in”

Zou Jan van Speijk in 1831 toen zijn schip werd bestormd door Belgische opstandelingen en hij geen andere uitweg zag dan zichzelf, zijn bemanning en zijn schip op te blazen om te voorkomen dat zij in Belgische handen vielen, kunnen bevroeden dat 189 jaar later in 2020, weer een Belgische stormenderhand probeert de Nederlanden te heroveren met een heuse storm van beelden die als grondslag heeft, een grote explosie die het motorschip de spits CBR 81 uiteenreet?

Ik denk dat Jan van Speijk er wel om zou kunnen glimlachen, zeker als hij geweten zou hebben dat de Belgische, die nu door die explosie van 1953 op een zeer ludieke wijze gebruikt maakt van de restanten van de motorspits, om die restanten om te toveren tot een prachtige beeldenreeks die zowel kunstzinnigheid als vrolijkheid uitstralen.

Toen ik, al weer lang geleden bij jou thuis was Lut, om over plaatsing van jouw beelden op de Graauw te praten, was ik onder de indruk van jouw kunstzinnigheid, de trefzekerheid van je penseelvoering in je schilderijen, je kleurrijke vermogen om uiting te geven aan de inspiratie om te komen tot een portret, trof mij.
In een later stadium, toen Janny en ik je ontmoetten in je “werkplaats “, viel ik van de ene in de andere verrassing.

Hoe je uit vormloze stukken metaal, door assemblage prachtige vertederende, stoere, lachwekkende en soms ontroerende beelduitingen weet te maken, met een goed oog voor details en vormgeving, het maakte mij een blije toeschouwer.

Art en Route Graauw is er trots op dat er twee beelden van jouw hand op de vaste kunstroute van ons dorp staan en Jos en ik zijn verheugd om nu hier te staan bij Galerie Terra Groda waar eenieder kan genieten van een aantal van je beelden. Als dochter van het Vlaamse land, mag ik hopen dat je je ook een beetje dochter van het Zeeuws Vlaamse land gaat voelen.

Lieve Lut, dank je wel dat we nog wekenlang mogen genieten van je prachtige creaties en ik spreek de hoop uit dat je nog heel veel explosiemateriaal om kunt zetten tot de werkelijk kostelijke beelduitingen die je maakt.

Ik wens eenieder die deze tentoonstelling bezoekt, heel heel veel kijkgenot.

Dank jullie wel.

Wieger De Valk
Dorpsraadlid Graauw