Over de CBR 81, het gezonken schip
Beste Lut
We kwamen naar “de plage” op Linkeroever naar je fijne tentoonstelling kijken van je beelden gemaakt uit overschotten schroot van de gezonken CBR 81.
Mijn vader, Van Vossel Désiré, haalde toen allerlei herinneringen op over dat schip. Je vroeg of hij dat eens wou opschrijven. Hij vond ook nog een foto van de schipper en zijn vrouw en eentje van ons schip de CBR 82.
Hier zijn “verslag”:
Het is zeer eigenaardig om over CBR 81 te schrijven omdat ik zelf schipper was op CBR 82, een zusterschip van de firma Cementeris Briquetteries Réunies. In 1943 waren er cementfabrieken in Ravels, Beerse, Niel, Obourg, Lixhe en Enci (NL). Er waren verscheidene andere werven vb. voor klei te Hemiksem, mergel aan de St Pietersberg, Krijt in de buurt van Mons en de scheepswerf te Kruibeke. Daar waren alle nieuwe schepen gebouwd.De vloot was 110 schepen groot: sleepschepen en motorschepen samen.Er waren een 20-tal schepen zoals de CBR 81.
• Lengte: 38 m
• Breedte: 5.05 m
• Diepte: 2.10 m
• Laadvermogen: 320 ton
• Motor: 50 pk Deutz
• Snelheid: 16 km leeg, 12 km volDe schipper aan boord van de CBR 81 was een neef van mijn echtgenote. Hun moeders waren zusters.
Eduard Kets (° 1923) was gehuwd met Maria Soffers en ze hadden 2 zoontjes.
Het schip was geladen met 300 ton cement in zakken en voer richting Hemiksem op de Schelde. Eigenlijk was het te zwaar geladen, waardoor het water over het schip klotste. Er waren geen zeilen over de luiken gespannen om het water tegen te houden. Daardoor maakte het schip water en zonk.De schipper kon nog net zijn roeiboot neerlaten en er met zijn gezin inspringen. Ze hadden niks kunnen redden omdat alles zo snel ging.
Nadien heeft Eduard nooit meer op de Schelde durven varen en bleef met zijn nieuw schip in de Kempische kanalen varen of gewoon stilliggen in het dok van Merksem. Hij is enkele jaren geleden overleden.Met vriendelijke groeten van Van Vossel Désiré en Van Vossel Ria